La "CIGALA" de Canya

És una joguina adient pels més menuts, inclosa en el recull d'instruments populars de l'etnògraf Ramon Violant i Simorra, del llibre "La Joguina Tradicional construïda pels mateixos infants", de la editorial Alta Fulla, d’on n’hem tret el dibuix.

Tallem un tros de canut de canya gruixuda i un dels seus extrems el tapem amb un bocí de paper fort ben lligat i tens (podeu utilitzar paper de sac de ciment). Pel mig del paper passem un fil al que hi lliguem un trosset de canya travesser per travar-lo al paper. L’altre extrem del fil el passem per un bastonet amb una petita entalla. Aquest bastonet l’hem sucat, abans, amb resina fosa (colofònia).

Al girar la joguina agafada pel bastonet, el fil rasca amb la resina i el seu ronc l’amplifica el paper de la canya. El so produït imita el cant d’una cigala o el d’un borinot.

Es pot fer també, diu el llibre, amb la meitat d’una closca de nou, tapada amb pell de xai cosida, amb un naip empegat o un tros de pergamí.

El fil, si volem ser rigorosos amb la tradició, ha de ser un pèl de cua de cavall. Nosaltres utilitzem un fil fort de cosir, per no deixar als cavalls de Vallgorguina escuats.

Entra
Colla dels Geganters de Vallgorguina - Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - Tel: 93 867 91 62 - acv.vallgorguina@gmail.com