El Molinet de vent

Una de les gràcies que tenen les joguines tradicionals és que es poden fer amb materials que són a l'abast de tothom com paper, cartó, canya, agulles, etc.

La joguina tradicional té aquest encant. Amb uns elements quotidians i avorrits es pot fer una joguina força divertida. Però hi ha molt més que això. Mentre fem la joguina, ja estem jugant i és més, adquirim habilitat manual tot fent-la i aprenem que les coses prenen noves dimensions tan sols per donar-lis una dosis d’imaginació i enginy. A vegades, feta la joguina i amb la satisfacció de que funciona, correm a donar-la a un company per que sigui ell qui l’admiri i hi jugui.

Reproduïm la descripció del molinet de vent que fa l’etnòleg Ramon Violant i Simorra en el seu llibre "La Joguina Tradicional" que la editorial Altafulla ha editat recentment. Res millor que el seu text, que escrigué l’any 1937, i els dibuixos que l’acompanyen perquè conegueu com construir-lo. Diu així:

"S’agafa un paper resistent, millor de coloraines, i primer de tot es talla ben quadrat. Després, amb les tisores s’hi obre un tall a cada angle en direcció al centre del quadre, deixant, però, un tros sense tallar (fig.a) . Llavors es dobleguen les puntes dels angles cargolant-les cap al mig sense aixafar-les, de manera que coincideixin totes quatre, bo i encavalcant-les una sobre de l’altra (fig. b), i se subjecten amb una agulla de cap clavada al bell mig del molinet, amb la punta cap a la part contraria de les ales (fig. c). S’agafa el molinet, es bufa i quan giravolta fa molt bonic.

Aqueix molinet es pot fer amb dos papers de diferent color, un una mica mes petit que l’altre, i en lloc de l’agulla es pot fer servir un filferro resistent amb una boleta de paper en un extrem per privar que s’ escorrin els becs i de l’altre cap es pot cargolar al extrem d’una canyeta o bastonet per fixar-l’hi. El noi es posa a córrer amb el molinet a la mà de cara a ell i giravolta sense parar (fig. d). També es pot clavar la canya, dreta o horitzontal, en un test del balcó o de la finestra i deixar que el vent faci giravoltar el molinet."

Nosaltres recomanem col·locar un pistó de pasta de sopa entre el cap de l'agulla i les puntes del paper, i dos pistons entre el llom del molinet i la canya. Millora molt el seu funcionament!.

Entra
Colla dels Geganters de Vallgorguina - Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - Tel: 93 867 91 62 - acv.vallgorguina@gmail.com