Entra


  A l'any 1985, el poble de Vallgorguina es va unir al moviment cultural geganter i per primera vegada a la vila, fent una recol.lecta popular, es varen construïr una parella de gegants, el Bernat i l'Elionor, representant a la vila com a els seus antics senyors: els Barons de Montclús.

Els propis geganters vàren fer els gegants: recol.lectaren els diners per comprar el material, un dels geganters, en Toni Pruna, prestigiós pessebrista del Maresme, va fer les cares i les mans, els altres membres de la colla les estructures i les seves mullers amb altres dones de la vila, els vestits. Al mateix temps es va fer una "Cuca" amb cua i tres capgrossos per a la mainada.

El 24 de setembre de 1985 els recents "Gegants de Vallgorguina" es vàren batejar, apadrinats pels gegants d'Arenys de Mar i els gegants de Sant Celoni. En aquell mateix acte es constituïa la colla de geganters com "Colla de Geganters de Vallgorguina".

Durant deu anys el cap de colla fou el mateix i al 1995 dimití. En les votacions el nou cap de colla sols va treure un total de tres vots; la resta de la colla s'abstingué o va fer un vot dispers.

Aviat, fruit del mal estar dins de la colla així com per certs dubtes de la disposició dels fons econòmics i patrimonials, se li va haver d’exigir, fins que s'aconseguí amb gran dificultat, que convoqués eleccions. Evidentment, malgrat un intent d’impedir el vot dels geganters que no li eren favorables i d'incorporar nous membres tan sols per les votacions, l’esmentat nou cap de colla no va ser reelegit. Sortí altra vegada l'anterior, d'entre els tres candidats presentats.

El cessat no va ser expulsat, simplement no va ser reelegit. Tot i això no va acceptar el seu fracàs, ens va deixar però va registrar, d'amagat, una entitat amb un nom molt similar al de la nostra colla. Així al 1997 va néixer l'entitat "Geganters de Vallgorguina" que no té res a veure amb la nostra colla, "Colla de Geganters de Vallgorguina" amb dotze anys més d’antiguitat. En l'argot geganter d'això s'en diu "intentar prendre el nom".

Tot i ser infantil, el que es va auto proclamar "president" d'aquesta nova entitat, va considerar i considera encara que el presidir una entitat amb un nom molt similar al de la nostre colla, el legitima i li dóna drets sobre nostre. Considerar que una entitat amb un nom tan genèric com "Geganters, Fusters, Guixaires de Vallgorguina" dóna cap dret exclusiu en front dels altres geganters, fusters o guixaires de Vallgorguina és, a més d'infantil, ridícul. Amb aquest absurd argument retingué el que és nostre i pretengué apropiar-se fins i tot, dels gegants.

Des d'aleshores, i encara ara, pretén suplantar la nostra identitat. Tots els membres fundadors de la nostra colla, menys un, és clar, encara avui formem part de la nostra colla, vestim el mateix uniforme i duem els mateixos gegants des del 1985. Resulta que l'únic membre fundador que se n'ha anat i que és el "president" d'una entitat creada amb menys de dos anys d'existència, pretén tenir els nostres tretze anys d'antiguitat i ser el legítim continuador de la nostra tasca. Realment pueril.

Des de l'inici d'aquest problema, la nostra actitud ha estat la de no entrar en polèmica, entenent que era el millor en front d'un atac agressiu i poc important. No hem volgut entrar en discussions per no encendre encara més rancúnies malaltisses i hem volgut respectar l'imatge del món geganter. La nostra colla vol gaudir del fet cultural geganter, vol passar-ho bé sense objectius econòmics, ni de protagonisme personal ni d'escalada en una llista en front de les properes eleccions municipals. Si bé hem reclamat la resta del nostre patrimoni no hem volgut, de moment, litigar per ell. Ens hem sentit amenaçats, atacats i difamats però sols hem explicat els fets tal com varen succeïr a aquelles persones que ens han preguntat. Potser ens hem equivocat.

Som una colla de geganters fundada a l'any 1985 que s'ha dit, es diu i es dirà "Colla de Geganters de Vallgorguina". És oberta i està formada per tots els geganters fundadors, menys un, i per totes aquelles persones que n'han volgut formar part. Avui som més de 40 membres i amb ells sumem més de dos-cents cinquanta anys de permanència a la colla.

Portem els gegants, propietat dels vilatans i representatius de la vila, coneguts com els "Gegants de Vallgorguina", que representen als seus antics senyors, els Barons de Montclús: Bernat I (43 Kg, 3.85 m d'alçada, figura de fibra de vidre i estructura d'alumini) i la seva esposa Elionor (34 Kg, 3.65 m d'alçada i del mateix material). Duem també, tres capgrossos i dues "Cuques" també fetes per nosaltres i que ens caracteritzen. Tenim un remolc per dur els gegants. Gaudim d'un grup de grallers amb quatre gralles i dos timbals. Tenim un ball propi pels nostres gegants composat per un dels nostres músics.

Fem tasques culturals addicionals. Promocionem la Joguina Tradicional Catalana, en homenatge del prestigiós etnògraf Ramon Violant, oncle d'un dels nostres geganters, seguint el seu llibre recent publicat, sobre la “Joguina Tradicional construïda pels mateixos infants”. Promocionem publicacions sobre el fet geganter i bastoner amb llibres escrits pel nostre geganter, també prestigiós arqueòleg, Ricard Pascual, composat i editat per nosaltres mateixos. Participem en manifestacions de caire tradicional i col·laborem en diverses revistes del mont geganter. Tenim un tarannà senzill i el nostre únic objectiu és participar i gaudir de la cultura catalana, sense cap interès econòmic ni personal ni de promoció política ni de protagonisme individual.

Gairebé tots els geganters de la nostra colla són socis de l'associació cultural anomenada "Colla de Geganters de Vallgorguina, dels Gegants de Vallgorguina, és a dir en Bernat i l'Elionor" i molts d'ells de la renomenada "Associació Cultural Vallgorguina".

Per la Festa Major d'aquest any, al 27 de setembre de 1998, hem fet la "XIII Trobada dels Gegants de Vallgorguina", organitzada, com totes les anteriors, per nosaltres.

El nostre uniforme sempre ha estat, és i serà, el mateix: samarreta blanca escrit en negre "Colla de Geganters de Vallgorguina", mocador vermell al coll amb escrit en blanc "Colla de Geganters de Vallgorguina", faixa vermella, pantalons blau marí i espardenyes. El nostre anagrama es l'imatge dels "Gegants de Vallgorguina".

Nosaltres, la "Colla de Geganters de Vallgorguina" sóm des del 1985, aquesta colla de geganters. No volem que s'ens confongui amb els socis d’una entitat, que ha pres maliciosament un nom similar al nostre, com és el de "Geganters de Vallgorguina", que va ser fundada dotze anys més tard i que té un "president" que pretén suplantar-nos. Aquesta entitat que ha comprat un gegant anomenat "Flabiolaire Montasell" té uns pocs associats que vesteixen, des dels seus dos anys d'existència, ben diferent de nosaltres: gec blau, faixa blava, mocador blau i pantalons texans. El seu anagrama és també ben diferent del nostre.

No volem entrar, avui, amb raons; estem segurs que no en treuríem res, ja ho hem intentat varies vegades sense cap resultat; sols es pot raonar amb persones raonables. El que no podem admetre és que encara avui s'intenti suplantar la nostra identitat. Volem deixar ben clar que el nostre nom i la nostra antiguitat és un dret adquirit i irrenunciable.

Colla de Geganters de Vallgorguina. Setembre 1998. 
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Entra
Colla dels Geganters de Vallgorguina - Plaça de la Vila nº2 - 08470 Vallgorguina - Tel: 93 867 91 62 - acv.vallgorguina@gmail.com